سئو چیست و کاربرد آن کجاست؟ نمی دانم تا به حال نام سئو را شنیده اید یا نه! امّا همین را بگویم که سئو، می تواند موتور محرّک بازاریابی و جذب مشتری برای وبسایت و کسب و کار شما باشد. در این مقاله خیلی ساده می خواهم بگویم سئو چیست و چه کاربردی دارد پس تا انتها همراه من باشید چون می خواهم به طور جامع و کامل همه بخش های سئو را برای شما معرفی کنم.
همه کسب و کارها در تلاش هستند تا در فضای وب از یکدیگر سبقت بگیرند تا بتوانند مشتریان بیشتر و با کیفیت تری را به سمت کسب و کار خود جذب کنند. به صورت روزانه صفحات مختلف وب سایت ها با یکدیگر در رقابت هستند تا بتوانند بر روی عبارت های کلیدی مختلف که به صورت روزانه توسّط کاربران جست و جو می شود رتبه بهتری در گوگل و یا سایر موتورهای جست و جو کسب کنند و این می تواند به رشد کسب و کارشان در بلند مدت کمک کند.
سئو چیست؟ (تعریف سئو)
سئو مخفف Search Engine Optimization و به معنای بهینه سازی وبسایت برای موتورهای جست و جو می باشد. زمانی که ما وبسایتی را سئو می کنیم، در واقع تلاش داریم که صفحات مختلف آن وبسایت را در نتایج برتر گوگل بیاوریم.
می دانید که یک وب سایت صفحات مختلفی دارد، صفحه اصلی، صفحه دسته بندی محصولات، صفحات محصول و…
محتوای هر صفحه هم پیرامون یک موضوع خاص که ما نام آن را عبارت کلیدی می گذاریم، تولید و منتشر شده است.
زمانی که ما تلاش کنیم تا به کمک بخش های مختلف سئو و پیاده سازی اصول سئو ، این صفحات را در نتایج برتر گوگل بیاوریم، در اصل سئو را به کار گرفته ایم و نتیجه آن دریافت رتبه مناسب در گوگل بر روی آن عبارت کلیدی مورد نظر است.
گوگل چگونه کار می کند؟
برای پی بردن به پاسخ این سوال که سئو چیست و چه کاربردی دارد ؟ باید ابتدا نحوه کار موتورهای جستجو را درک کنید. چرا که سئو دانشی است که برای جلب توجه موتور جستجو به کار گرفته می شود. باید بدانید که موتور جستجو برای انتخاب شما به عنوان بهترین سایت چه معیارهایی را در نظر می گیرد.
زمانی که عبارتی را در گوگل وارد می کنید، الگوریتم های گوگل وارد عمل می شوند. این الگوریتم ها بهترین نتیجه را برای جستجوی شما نمایش می دهند. تعداد سایت های موجود در فضای اینترنت به صدها میلیارد می رسد. پس گوگل چگونه می تواند بهترین سایت را برای شما انتخاب کند؟
گوگل می تواند مرتبط ترین نتایج را پس از جستجوی شما نمایش دهد. اما تعداد سایت های مرتبط با موضوع مورد نظر شما نیز بسیار زیاد است. به عنوان مثال کلمه کلیدی «طرز تهیه کوکی» بیش از ۳۴۹ میلیون نتیجه را در پی دارد.
اما گوگل برای پیدا کردن بهترین سایت از فاکتورهای متفاوتی استفاده می کند.
کاربرد و مزیّت های سئو چیست؟
فکر می کنم تا به الان خیلی کلّی پی برده باشید که سئو چیست و چه کاربردی دارد امّا بدانید که دانش و مهارت سئو، می تواند در نهایت به رشد کسب و کارها در فضای آنلاین کمک کند. اما چطور ؟
به صورت روزانه کاربران بسیاری در گوگل نیازها و دغدغه های خود را جست و جو می کنند و به دنبال رفع مشکلات و خواسته های خود هستند. طبیعی است که اگر صفحات کسب و کارهای اینترنتی در آن عبارت ها، رتبه بالایی، سبب هدایت آن مشتریان بالقوّه به سمت آن کسب و کارها خواهد شد و می تواند در بلند مدت به رشد کسب و کارها کمک بسیاری کند.ما به عنوان صاحب وبسایت وظیفه داریم به دنبال انواع روش های افزایش ورودی گوگل باشیم.تدوین استراتژی سئو
در ادامه به چند مورد از اصلی ترین مزیّت های سئو اشاره خواهم کرد:
- سئو سبب برندسازی برای کسب و کارها می شود
- سئو به یک برند اعتبار می بخشد
- سئو سبب بیشتر دیده شدن می شود
- سئو مشتریان هدفمندی را به سمت کسب و کار هدایت می کند
- سئو می تواند به صورت نامحدود درآمدزایی کند
- سئو در نهایت می تواند به فروش بیشتر کمک کند
- و…
البته این نکته را اضافه کنم که نباید از سئو انتظار یکشبه ره صد ساله رفتن داشت !
سئو به هیچ عنوان عجله بردار نیست و نیاز به طراحی استراتژی سئو برای نحوه شروع فرآیند سئو و موفقیت در آن دارد.
در تصویر زیر، میزان جست و جو انواع موتورهای جست و جو را می بینید که گوگل به عنوان بزرگترین بازاریابِ دنیا و بزرگترین موتور جست و جوی دنیا شناخته شده است.
انواع سئو چیست ؟
بعد از اینکه متوجه شدیم سئو چیست، سوال بعدی این است که سئو به چند بخش تقسیم می شود؟
سئو در اصل به سه بخش اصلی تقسیم می شود:
- سئو داخلی (On Page SEO)
- سئو تکنیکال (Technical SEO)
- سئو خارجی (Off Page SEO)
البته نوع دیگری از که به سئو محلی (Local SEO) معروف استT، یکی دیگر از انواع سئو به حساب می آید اما بخش های اصلی سئو همان ۳ موردی بود که خدمت شما عرض کردم.
تمام تلاش یک متخصص سئو (سئوکار) این است که بتواند با هماهنگی میان سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال، رشد خوبی را برای وبسایت در نتایج گوگل بوجود آورد.
در تصویر زیر می توانید خلاصه شده هر سه بخش اصلی سئو را مشاهده کنید:
بهینه سازی وبسایت برای گوگل یا کاربر !
یکی از مسائل مهمی که در راستای طراحی و پیاده سازی استراتژی سئو مطرح می شود این است که آیا ما باید وبسایت خودمان را برای گوگل سئو کنیم یا برای کاربر!
راستش را بگویم باید برای هر دو وبسایت را بهینه کرد!
در فرآیند سئو، هم باید ربات های گوگل را ملاک قرار داد و هم کاری کنیم که خیلی راحت تر و سریع تر در صفحات مختلف وبسایتِ ما گردش کنند و هم اینکه با ورود کاربر به وب سایت ما حسّ رضایت از محتوا و رفع نیازش ایجاد شود و به طور کلی تجربه خوبی را از ورود به وبسایت خودمان ایجاد کرده باشیم.
نکته اصلی اینجاست که خود گوگل بارها و بارها گفته، قبل از هر چیز، کاربر و نیاز فردی را ملاک قرار دهید که برای رفع نیازش در گوگل جست و جو کرده و وارد صفحه وبسایت شما می شود.
شما به عنوان فردی که می خواهید استراتژی سئو یک وبسایت را تدوین کنید، کافیست که از نگاه کاربر به ماجرا نگاه کنید و در کنار رعایت اصول سئو برای ربات های گوگل (مانند کدهای اسکیما، نقشه XML و…) به کاربر و اینکه تا چه اندازه پاسخگوی نیازش هستیم هم توجّه کنیم.
سئوکار یا متخصص سئو کیست؟
سوال بعدی در راستای سوال سئو چیست، این است که به چه کسی متخصص سئو گفته می شود؟
یک فرد متخصص سئو (سئوکار) فردی است که با تسلّط بر مفاهیم و اصول سئو و بهینه سایزی وبسایت می تواند استراتژی سئو یک وبسایت را طراحی و تدوین نماید و سپس آن را به صورت فردی و یا به کمک تیم خود، اجرا و پیاده سازی کند.
البته معمولاً یک سئوکار، باید یک مدیر خوبی هم باشد چرا که این فرد باید بتواند ارتباط خوبی میان خود، کارفرما و سایر اعضا تیم سئو (تولید کننده محتوا، بارگذار کننده محتوا و…) ایجاد نماید.
حال در این میان سئوکار به دو نوع اصلی تقسیم می شود:
- فردی که به صورت فری لنسری کار می کند
- فردی که در مجموعه ای استخدام می شود
من نمی خواهم بگویم که کدامیک بهتر است، چون واقعاً بستگی به خود شما دارد، امّا در ادامه مزیّت ها و معایب هر کدام را برای شما بیان می کنم.
کارشناس سئو به صورت فری لنسری
اگر شما به صورت یک فری لنسر (آزادکار) فعالیت داشته باشید، مهم ترین مزیّتش این است که زمان و مکان کاری در دست خودتان است و نباید برای این موضوع محدودیّت خاصی داشته باشید.
- محدودیّت زمانی و مکانی ندارید.
- درآمد بیشتری را می توانید تجربه کنید.
- دانش و مهارت مدیریّت بیشتری نیاز دارید.
- برای توسعه نیاز به تیمسازی دارید.
- قابل گسترش است.
- نیاز به روحیّه کارآفرینی و خودمختاری دارد.
- درآمد ثابتی ندارید.
- باید دائماً به فکر مارکتینگ و گرفتن پروژه جدید باشید.
اما ببینیم که مزیّت ها و معایب استخدام شدن به عنوان یک متخصص سئو چیست؟
- زمان کاری شما ثابت است.
- مکان فعالیّت شما هم ثابت است.
- حقوق و مزایا ثابت و به صورت ماهیانه است.
- نیازی به درگیر شدنِ شما با مشتری نیست.
- درآمد کمتری نسبت به فری لنسری دارد.
- باید روحیّه کارمندی داشته باشید.
- نیاز به نظم شخصی بیشتری دارد.
اما در ادامه می خواهم برای شما شرح دهم که خدمات یک سئوکار چیست؟ و این فرد چه نوع خدماتی را ارائه می دهد؟
خدمات سئو چیست؟
یکی دیگر از دغدغه های اصلی افرادی که می خواهند از خدمات کارشناسان سئو استفاده کنند، یا حتی افرادی که می خواهند سئو وبسایت خودشان را به دست یک تیم سئو بسپارند، این است که به طور کلی سئو شامل چه خدماتی می شود؟
ارائه مشاوره سئو
مشاور سئو فردی است که با داشتن مهارت و دانش سئو و البته تجربه اجرایی انواع پروژه های سئو می تواند به یک صاحب وبسایت برای رشد وبسایت خودش راهکارها و پیشنهاد هایی ارائه دهد که از آنالیز سئو سایت بدست آورده است.
معمولاً یک مشاور سئو، وبسایت شما را از جنبه های مختلف سئویی بررسی کرده و در نهایت با ارائه یک چک لیست از مشکلات، نقاط قوّت و نقاط ضعف، می تواند وبسایت شما را برای کسب رتبه های بالاتر در گوگل راهنمایی کند.
تدوین استراتژی سئو (SEO Strategy)
هیچ چیز مهم تر از این نیست که شما فرآیند سئو وبسایت خودتان را به چه سبکی و از کجا شروع کنید. برای درک بهتر استراتژی سئو یک مثال خیلی ساده و شفاف می زنم.
فرض کنید که شما ملوان یک کشتی هستید و می خواهید تعیین کنید که کشتی از کجا شروع به حرکت کند و به چه قصد و نیّتی به کجا هدایت شود.
همه این موارد در دست ملوان کشتی است که می توان گفت اگر بی هدف و بدون برنامه انجام شود، معلوم نیست که آن کشتی به مقصد خود می رسد یا نه !
یکی دیگر از خدمات سئو هم طراحی و تدوین استراتژی سئو است. یک کارشناس و یا متخصص سئو با داشتن مهارت و دانش سئو و البته رصد و آنالیز دقیق سایر رقبا، تعیین می کند که فرآیند سئو را از کجا شروع کرده و چطور برنامه ریزی کند که با بهینه سازی حالت و کنترل هزینه برای کارفرما، مراحل سئو سایت را پیاده سازی کند.
ارائه خدمات تولید محتوا
تولید محتوا هم می تواند در دایره خدمات سئو به حساب بیاید به شرطی که سئوکار ، فرد یا افرادی را برای تولید محتوای متنی، تصویری و امور گرافیکی داشته باشد تا بتواند به موقع به تیم اضافه کند و سوخت اصلی وبسایت، یعنی محتوای سایت را تامین کند.
خدمات Off Page SEO
یکی دیگر از خدمات سئو این است که اقداماتی را در خارج از محیط وبسایت اجرا نمود تا بتوان با گرفتن اعتبار از سایر وب سایت ها به اعتبار صفحات وبسایت خودمان افزود.
این کار مستلزم تخصص و تجربه کافی در این زمینه و یک تحلیل بیار عمقی در زمینه فعالیّت سایر رقبا در بحث Off Page SEO است.
این خدمت می تواند شامل ساخت لینک در وبلاگ، تدوین استراتژی رپورتاژ آگهی ، بازنشر محتوا و… می شود.
سئو داخلی (On Page SEO) چیست؟
یکی از بخش های اصلی سئو، سئو داخلی است.
به همه اقداماتی که مربوط به بهینه سازی درونی وبسایت شما می شود، سئو داخلی (On Page SEO) گفته می شود. این سلسله اقدامات نیازمند استمرار و تجربه دارد تا بتوان بر اساس اصول سئو و اصول سئو محتوا نتایج شگفت انگیزی از این بخش دریافت کرد.
متاسفانه بسیاری از صاحبان کسب و کارها، به سئو داخلی خود توجهی ندارند و به جای اینکه در ابتدا به مواردی چون ارائه محتوای کاربردی، ساخت صفحات کاربرپسند و … بپردازند، فقط به سئو خارجی و تولید بک لینک فکر می کنند.
- در ادامه به چک لیست سئو داخلی اشاره می کنم:
- تحقیق کلمات کلیدی و تدوین استراتژی محتوایی
- انتخاب عنوان مناسب برای صفحات وبسایت
- تولید محتوای کاربردی و مورد نیاز کاربر
- بهینه سازی تصاویر داخلی صفحات
- جلا دادن به محتوا با تولید تصاویر و اینفوگرافیک و…
- تنظیم درست لینک های داخلی برای رشد صفحات مهم
- پیاده سازی اصول سئو محتوا بر روی محتوای متنی
- درج کامنت برای پویایی صفحات وبسایت
اهمیت تحقیق کلمات کلیدی در سئو داخلی
این نکته را نباید فراموش کنیم که تحقیق کلمات کلیدی، بنیادی ترین اقدامی است که در فرآیند سئو باید انجام دهیم. زیرا کلمات هم با صفحات وب سایت شما گره خورده و هم اینکه مشتریان بالقوّه با کلمات هست که به دنبال کسب و کار شما هستند.
بنابراین باید زمان کافی و مناسبی را برای تحقیقات کلمات کلیدی انتخاب عبارت هایی بگذارید که می خواهید روی آن کلمات در گوگل رتبه بگیرید تا بتوان فرآیند های بعدی سئو مثل تولید محتوا، تحلیل رقبا، برنامه ریزی سئو خارجی و… را تدوین کرد.
کلمات کلیدی به سه نوع اصلی تقسیم می شود:
- عبارت های کلیدی اصلی (Seed Keyword)
- عبارت های کلیدی فرعی
- عبارت های کلیدی LSI یا (latent semantic indexing)
سئو محتوا و نقش آن در رشد وبسایت
محتوایی که می خواهیم در صفحات مختلف وبسایت خودمان تولید و منتشر کنیم، نیازمند پیاده سازی اصول و قوانینی است که به آن اصول سئو محتوا گفته می شود.
زمانی که شما مجموعه ای از قوانین سئو که مربوط به محتوای وب سایت می شود را بر روی محتوای متنی، ویدیویی و تصاویری وبسایت خودتان پیاده سازی کنید، در اصل زمینه گرفتن رتبه مناسب را در وبسایت خودتان ایجاد کرده اید.
در زیر مهم ترین چک لیست سئو محتوایی را با هم بررسی خواهیم کرد:
- ترجیحاً شروع عنوان با عبارت کلیدی اصلی
- ترجیحاً شروع محتوا title هم با عبارت کلیدی اصلی
- محتوا خوانا و کاربرپسند باشد.
- پاراگراف های خود را کوتاه نگه دارد.
- زیر عنوان های جذاب و کاربرپسند بنویسید. (H2)
- در متای دیسکریپشن عبارت کلیدی اصلی و عبارات LSI استفاده شود.
- شروع پاراگراف اول (مقدمه مقاله) با عبارت کلیدی ترجیحاً
- داخل پاراگراف اول عبارت کلیدی اصلی استفاده شود
- حداقل در ۵۰ درصد تگ های H2 عبارت کلیدی اصلی استفاده شود.
- آدرس های URL کوتاه و به دور از حروف اضافه (از، در، به و …) باشد.
- تصاویر را به کمک وبسایت هایی مثل com کاهش حجم دهید.
- حتما برای تصاویر متن جایگزین (ALT نوشته شود) و داخلش عبارت کلیدی اصلی مقاله باشد.
- حتما در متن مقاله از عبارت های LSI استفاده شود.
- در هر ۱۰۰ کلمه، ۱ الی مرتبه از عین عبارت کلیدی هدف استفاده کنید.
سئو تکنیکال چیست ؟ (Technical SEO)
سئو تکنیکال به تمام اقدامات فنّی درون وبسایت شما گفته می شود که می تواند خزش و مرور صفحات مختلف وبسایت شما را برای ربات های گوگل و همچنین کاربران وبسایت شما ساده تر و قابل فهم تر کند.
این موارد معمولاً مربوط به اقدامات فنّی چون افزایش سرعت وبسایت، کدهای اسکیما، بهبود تجربه و رابط کاربری، تنظیم نقشه XML و … می شود.
در زیر برای شما چک لیست سئو تکنیکال را آماده کرده ام که مطمئن هستم برای شما می تواند بسیار مفید باشد.
- راه اندازی نقشه XML
- ایجاد و مدیریت فایل txt
- اتصال گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس به وبسایت
- راه اندازی گواهی SSL
- لود شدن وبسایت فقط با یک آدرس
- کاهش حجم تصاویر (com)
- بررسی دائمی بخش Error در سرچ کنسول
- فشرده سازی (Minify) کردن کدهای Css و Js
- انتقال کدهای JS به بخش Footer
- انتقال کدهای Css به بخش Header
- ترمیم و رفع لینک های شکسته
- بررسی و چکاپ Mobile Friendly با ابزار گوگل
- بررسی ساختار لینک ها و …
سئو خارجی چیست؟ (Off Page SEO)
سئو خارجی، به همه اقداماتی گفته می شود که در خارج وبسایت شما و به منظور رشد و ارتقا اعتبار، برندینگ و رتبه صفحات وبسایت شما انجام می شود و این مجموعه اقدامات قطعاً اگر طبق اصول خودش انجام شود، می تواند رشد بی نظیری را برای صفحات وبسایت شما ایجاد کند.
سئو خارجی به سه بخش اصلی تقسیم می شود:
- سئو کلاه سفید
- سئو کلاه خاکستری
- سئو کلاه سیاه
بک لینک چیست؟ (Backlink)
قبل از هرچیز باید شما را با مفهومی به نام بک لینک(Backlink) آشنا کنم.
به لینک هایی که در هر جایی به غیر از صفحات خودتان به سمت یکی از صفحات وبسایت شما ساخته و هدایت می شود، بک لینک گفته می شود. بک لینک ها معمولاً به وبسایت ما اعتبار می بخشند و اگر در جای درستی ساخته شوند، می توانند به رشد وبسایت ما کمک کنند.
اما بک لینک هایی هم داریم که اگر به درستی ساخته نشوند و بدون دانش و تجربه ایجاد گردد، ضربه های مهلکی را به وبسایت شما وارد خواهد کرد. پس توصیه می کنم بدون یادگیری اصول سئو کلاه خاکستری، سمت ایجاد بک لینک های بی رویه نروید.
سئو کلاه سفید چیست؟
انجام روش هایی که با قوانین گوگل و سایر موتورهای جست و جو مغایرت نداشته باشد، سئو کلاه سفید می گوید.
اگر بخواهم به زبان ساده سئو کلاه سفید را بیان کنم، باید بگویم: اگر فقط با تولید محتوای قدرتمند و اجرای اصول سئو داخلی و تکنیکال بر روی وبسایت خودمان بدون اینکه بخواهیم خودمان برای ساخت بک لینک و تولید اعتبار غیر واقعی و دست ساز کاری انجام دهیم، سئو وبسایت خود را جلو ببریم، در اصل داریم به صورت کلاه سفید عمل می کنیم.
در بسیاری از حوزه ها تنها سئو کلاه سفید کارساز نیست و باید با کمک سئو کلاه خاکستری، قدرت و اعتبار صفحات خودمان را بیشتر کنیم که نیازمند تخصص لازم است.
سئو کلاه خاکستری چیست؟
اگر برای بهبود اعتبار، برندینگ و قدرت صفحات وبسایت خودمان، به صورت دستساز (یا به کمک نرم افزارهای تولید لینک)، برای ساخت لینک به سمت صفحات وبسایت خودمان برنامه ریزی کنیمف در اصل از سئو کلاه خاکستری استفاده کرده ایم.
سئو کلاه خاکستری به طور کلی مغایر با قوانین گوگل و موتورهای جست و جو می باشد برای همین است که توصیه می شود استفاده از آن نیازمند دانش، تحربه و مهارت کافی دارد. زیرا اگر گوگل متوجه اقدامات ساختگی شما شود، حتی ممکن است به پنالتی و حذف صفحات سایت شما از نتایج گوگل شود.
چند مورد از اقدامات سسئو کلاه خاکستری به قرار زیر است:
- ساخت بک لینک در وبلاگ ها
- ساخت بک لینک های کامنتی
- ساخت بک لینک به صورت پروفایل
- لینک کردن نام برند وبسایت خودمان
- و…
سئو کلاه سیاه
سئو کلاه سیاه در اصل همان سئو کلاه خاکستری است که گوگل متوجه اقدامات غیر قانونی شما شده است و به همین دلیل ممکن است آن صفحه مورد نظر را مورد جریمه خود قرار داده و یا اینکه در ابعاد گسترده تر حتی به پنالتی کل وبسایت شما منجرب شود.
در فصل نهم دوره جامع آموزش سئو به طور کامل سئو خارجی و کلاه سیاه را به شما می آموزم.
سخن آخر
امیدوارم در این مقاله توانسته باشم به شما بگویم سئو چیست و چه کاربردی دارد. خیلی خوشحالم می شوم اگر نظرات و پیشنهاد های خودتا نو اگر تجربه ای در راستای سئو و بهینه سازی وبسایت های گوناگون دارید، در پایین همین مقاله کامنت کنید.