دوستان زیادی پرسیده بودند که کارشناس سئو کیست و دقیقاً باید چه مهارتهایی داشته باشد، تا ما به عنوان یک نیروی خبره بتوانیم به این فرد اعتماد کنیم و کسب و کار آنلاین خومان را به دست این فرد بسپاریم. در این مقاله به این موضوع اشاره می کنیم.
اگر بخواهم خیلی کلّی و مختصر بگویم، یک کارشناس سئو فردی است که به دانش روز سئو آگاه است و با توجّه به اینکه ممکنه تغییرات متعددی (حتّی به صورت روزانه) بر روی وبسایتها اعمال شود، این فرد باید بتواند، از طریق منابع روز سئو در دنیا، اطّلاعات و دانش خود را به روز کند. ضمن اینکه مهارتهای گوناگونی باید بداند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
کارشناس سئو فردی است که قوانین و قلقهای موتورهای جست و جو را به خوبی میشناسد و بارها با آن ها دست و پنجه نرم کرده است. او از ترفند های مخفیانهای برای رسیدن به اهداف سایت استفاده میکند. در این بین برخی از الگوریتمهای گوگل نیز به یاری سئو میآید. درواقع سئو کار باید با آخرین تغییرات و بهروزرسانیهای دنیای سئو آشنا باشد.
کارشناسان سئو بهتر از هر کس دیگری ساز و کار گوگل را درک میکنند. آنها بهخوبی میدانند که چه عواملی میتواند موفقیت سایت را در پی داشته باشد. اینترنت زمین بازی سئو کاران است. آنها در لابه لای سایتها و بلاگها زندگی میبخشند. هر جا سخن از بازاریابی محتوایی به میان میآید، پای یک سئو کار نیز در میان است. این افراد برای رسیدن به رتبههای برتر سایت از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنند. برای سئو کار شدن به مطالعه ادامه دهید.
در یک جمله: کارشناس سئو کیست ؟
چگونه می توانم یک کارشناس سئو شوم؟
یک سوال رایج که همین ابتدای مقاله میخواهم به آن بپردازم این است که من چگونه می توانم یک کارشناس سئو شوم؟
معمولاً از روش های زیر می توانید سئو رو یاد بگیرید و بعد از آن از دانش و تخصص خود، یا به صورت پروژه محور (Freelancer) یا به صورت فعّالیت در یک شرکت مشغول به کار شوید:
– گذراندن دورههای معتبر سئو و بهینه سازی وبسایت
– راه اندازی یک وبسایت و یادگیری سئو با آزمون و خطا
– فعّالیت به عنوان کارآموز در یک آژانس بازاریابی دیجیتال
– گذراندن دورههای آنلاین منابع سئو دنیا (Moz و…)
مهارت های یک متخصص سئو چیست؟
یک متخصص سئو در واقع باید به مجموعهای از مهارتهای بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) آگاه باشد.
از جمله مهمترین مهارتهایی که یک کارشناس سئو باید بداند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– تحلیل رقبا در فضای آنلاین و بررسی وضعیّت سئو رقبا
– تحلیل و تحقیق عبارات کلیدی و توانایی انتخاب و دستهبندی بهترین عبارات کلیدی
– مهارتهای تبلیغ نویسی (Copywriting)
– مهارتهای شناخت و تولید محتوای بصری، متنی و صوتی
– درک درست از صفحات و ساختاربندی لینکهای داخلی
– توانایی تحلیل و بررسی دادههای به دست آمده از ابزارهای گوگل
– توانایی یادگیری بالا برای یافتن به روزترین ترندهای دنیای SEO
– آشنایی با زبانهای HTML و CSS و Javascript برای بهینهسازی کدها
– زبان انگلیسی متوسّط برای درک مقالات تخصصی در حوزه سئو
– و…
–
موتورهای جست و جو چگونه کار می کنند؟
زمانی که یک وبسایت راه اندازی میشود، پس از مدّتی رباتهای خزنده این موتورهای جست و جو به سراغ آن وبسایت میآیند و شروع به مرور (Crawl) صفحات آن میکنند. زمانی که یک صفحه مرور میشود، صفحه از طریق ربات، در گوگل یا سایر موتورهای جست و جو ذخیره یا (Index) میشود.
سپس آن وبسایت و آن صفحه از سایت (با توجّه به الگوریتمهای آن موتور جست و جو) رتبه بندی میشود و در نتایج گوگل قرار خواهد گرفت.
گوگل به صورت روزانه تریلیون صفحات وب را مرور و در حافظه خود ثبت میکند. پیمایشگرهای موتور جستوجو صفحات سایت را برررسی و آنها را ایندکس (Index) میکنند. زمانی که کاربر عبارتی را در گوگل جستوجو میکند، نتایج مرتبط با جستوجو برای او نمایش داده می شود.
همواره میلیونها نتیجه مرتبط با جستوجوی کاربر یافت میشود. این نتایج بر اساس هزاران فاکتور متفاوت رتبهبندی میشوند. هیچکس تمام فاکتورهای تاثیرگذار را نمیشناسد، اما سئو کاران برخی از آنها را میشناسند.
عوامل مهم در رتبه بندی موتورهای جست و جو چیست؟
موتور جست و جوی گوگل، بیش از ۲۰۰ فاکتور برای رتبهبندی صفحات مختلف وبسایتها دارد.
نگران نباشید ! نباید همه این ۲۰۰ فاکتور را بلد باشید تا بتوانید در سئو موفّق شوید. در اصل همه این ۲۰۰ فاکتور برای اندازهگیری ۳ عامل مهم طرّاحی شده است:
– میزان ارتباط محتوا با عبارت سرچ شده در گوگل
– میزان قدرت محتوا در رفع نیاز و مشکل مخاطب
– میزان کیفیّت، صحت و اعتبار محتوا
بسیاری از سایتها زمان و سرمایه خود را صرف بهینهسازی فاکتورهایی میکنند که چندان که باید و شاید نیز برای کاربر مهم نیستند. این نکته را به یاد داشته باشید که بیش از اندازه نباید روی سرعت بارگذاری سایت و تگهای عنوان حساس شوید. برای موفقیت این سه گزینه را به یاد داشته باشید.
یک کارشناس سئو باید با HTML و CSS آشنا باشد
گوگل یک انسان نیست که هماهنند یک انسان به وبسایت شما نگاه کند. بنابراین دانش و آگاهی نسبت به زبانهای برنامه نویسی سمت کاربر لازم است.
سوال اینجاست که آیا یک متخصص سئو حتماً باید تسلّط بالایی در زبانهای HTML و CSS داشته باشد؟
پاسخ خیر است.
یک متخصص سئو تنها کافیست که درکی از این کدها داشته باشد تا بتواند با تشخیص درست، به بهینهسازی کد وبسایت کمک کند. بنابراین یک کارشناس سئو لزوماً نباید خدای برنامه نویسی باشد، بلکه با شناخت کدهای قالب وبسایت، بتواند ارورها را بر طرف کند.
تحقیق و تحلیل کلمات کلیدی
یکی از مهمترین وظایفی که یک کارشناس سئو دارد، تحلیل و انتخاب درست عبارات کلیدی است. یک متخصص سئو باید بتواند به کمک ابزارهای تحقیقات کلمات کلیدی، بهترین عبارات را برای رشد و بهبود ترافیک وبسایت انتخاب کند. و اگر نه سایت در نتایج پایین گوگل دفن خواهد شد.
آشنایی با بازاریابی محتوایی (Content Marketing)
بد نیست که یک متخصص سئو با مفاهیم کلّی بازاریابی و فروش هم آشنا باشد، چرا که بالاخره باید در بسیاری از مواقع کاربران را در نهایت به خرید بیشتر هم هدایت کند. یکی از استراتژیها با بازدهی بالا، استفاده از بازاریابی محتوایی (Content Marketing) است.
بازاریابی محتوایی، در اصل به تولید و توزیع محتوا با هدف قرار دادن گروهی مشخّص از مشتریان بالقوّه، برای رسیدن به اهداف بازاریابی گفته میشود که البتّه با توجه به اینکه تقریباً بخش اعظمی از SEO را محتوا تشکیل داده است، داشتن دانش بازاریابی محتوایی می تواند کارشناس سئو را یک سر و گردن از سایر متخصصان بالاتر ببرد.
بهینه سازی محتوا
یکی دیگر از مهارتهای یک سئوکار بهینه سازی محتواست.
یک متخصص سئو باید بتواند محتوای نوشته شده را مطابق با آخرین به روزرسانیهای موتورهای جست و جو بهینه کند و ان را در وبسایت منتشر کند. رفتار موتورهای جست و جو (به خصوص گوگل) در سالهای اخیر به شدّت به سمت همسان شدن با رفتارهای انسانی است.
برای همین است که یک سئوکار همیشه خودش را به جای مخاطب هدف قرار داده و از دیدگاه او شروع به بهینه ساز محتوا و پر کردن خلأهای موجود میکند.
میزان ارتباط محتوا و عنوان صفحه با چیزی که جست و جو شده
اگر به درستی بتوانید پاسخ دغدغه و یا نیاز کاربر را در قالب یک محتوای با کیفیّت به کاربر جست و جو کننده ارائه کنید، احتمال افزایش رتبه وبسایت شما افزایش خواهد یافت؛ دلیلش هم کاملاً واضح است، چون محتوای شما مشکل کاربر را رفع کرده و به همین دلیل گوگل، شما را در نتایج بالاتری هدایت خواهد کرد.
مثلاً اگر کسی در گوگل عبارت «طرز تهیه روغن اسطوخودوس» را وارد کند، با نتایجی درباره ماشین مواجه نمیشود؛ چراکه ماشین هیچ ارتباطی به موضوع موردنظر کاربر ندارد. محتوای سایت باید از نظر نوع نیز شباهت زیادی به نیاز کاربر داشته باشد؛ به عنوان مثال در این نمونه کاربر به دنبال راهنمای تهیه روغن اسطوخودوس است. او نمیخواهد این روغن را خریداری کند. به همین دلیل است که رتبههای اول به محتوای بلاگها اختصاص دارد نه صفحات فروشگاهی.
اعتبار سایت نزد گوگل
اعتبار سایت را بک لینکها و لینک بیلدینگ سایت مشخص میکند. از نظر گوگل لینکسازی مهر تاییدی از سوی سایت موردنظر است. هر اندازه سایت مورد نظر معتبرتر باشد، رتبه سایت شما نیز بالاتر خواهد بود.
بهترین نوع لینکسازی نیز باید با در نظر گرفتن دو عامل مرتبط بودن و اعتبار انجام شوند. در این صورت لینکسازی با سایتهایی انجام میشود که در حوزه مشابهی فعالیت دارند و محتوایی مرتبط با محتوای سایت شما را تولید میکنند. این درحالی است که باید اعتبار سایتی را که از آن لینک می گیرید، نیز در نظر داشته باشید.
داشتن حداقل یک نمونه کار قابل دفاع !!!
این بخش از مقاله هم میتواند برای کارفرمایان مناسب باشد و هم برای افرادی که می خواهد مسیر سئو را برای کسب درآمد و حتّی تبدیل آن به یک کسب و کار پولساز انتخاب کنند.
سئوکار قبل از شروع فعّالیت با یک شرکت، حداقل باید دارای یک نمونه کار قابل دفاع باشد که در یک بازه زمانی توانسته باشد، سایت را بهینه کرده باشد و ترافیک قابل قبولی را به سمت صفحات آن سایت روانه کند.
حال سوال اینجاست که: “من هیچ نمونه کاری ندارم، چطور می توانم اعتماد بقیه را جلب کنم؟”
.
برای پاسخ به این سوال دو راهکار وجود دارد:
– می توانید یک وبسایت با سیستم وردپرس راه اندازی کنید و شروع کنید به کسب دانش و اعمال دانسته های خود بر روی وبسایت (صرفا برای کسب تجربه)
– می توانید به عنوان اولین پروژه سئو خود را به صورت کاملاً رایگان یا با هزینه بسیار اندک انجام دهید و در این مسیر دانش سئو خود را به روز کنید و دانسته های خود را روی یک پروژه واقعی پیش ببرید.
توانایی تعریف استراتژی لینکسازی (Link Building)
یک کارشناس سئو باید بتواند ساختار و استراتژی ساخت لینک در سایر وبسایتهای معتبر را طرّاحی کند و برای آن یک برنامه منظّم و شفاف تنظیم کند. البته این استراتژی هم می تواند شامل ساختار لینکهای داخلی وبسایت و هم طرّاحی نوع لینکسازی خارجی میشود.
این موضوع یک الگوی واحد ندارد و میتوان گفت که هر سئوکاری با توجّه به مهارت، دانش و تجربه خود، میتواند یک ساختار خاص برای لینکسازی پروژه طرّاحی کند.
برای اینکه گوگل و سایر موتورهای جست و جو، برای وبسایت شما ارزش و اهمیّت بیشتری قائل شوند، لازم است تا از وبسایتهای معتبر، لینکهای با کیفیّت دریافت گردد و به نوعی باید به رباتهای گوگل نشان داد که وبسایت ما آنقدر ارزش دارد که سایر وبسایتها به آن لینک دهند.
البته سعی کنید آنقدر روی کیفیت و ارزش محتوا کار کنید که گوگل کم کم وبسایت شما را یک سایت مرجع در نظر گیرد و این موضوع به رشد وب سایت شما کمک بسیاری خواهد کرد.
قدرت تحلیل و بررسی دادهها
زمانی که شما یک پروژه واقعی سئو رو استارت میزنید، قطعاً باید برای رسیدن به موفقیّت در این پروژه، اهداف دقیق و مشخصی داشته باشید. یک سئوکار باید بتواند با کمک دادههای بدست آمده از ابزارهای گوگل، تشخیص دهد که در ماههای آینده سکّان کشی سئو را باید چگونه هدایت کند.
بنابراین درک درستی از دادههای ابزارهایی چون GOOGLE Webmaster Tools و Google Analytics میتواند مسیر پروژه را کلاً تغییر دهد (یا از اهداف اصلی دور کند و یا اینکه بیشتر به اهداف بازاریابی نزدیک کند.)
مزایایی یادگیری سئو
بسیاری از صاحبان وبسایتها فرآیند سئو سایت خود را برون سپاری میکنند. البته گزینه دیگری نیز وجود دارد. در این حالت میتوانید خودتان کار سئوی سایت را برعهده بگیرید. به این ترتیب مزایای بیشماری را نصیب سایت خود می کنید. در ادامه با برخی از مزایای سایت آشنا می شوید.
خودتان سئو را یاد بگیرید و تیم درون سازمانی بسازید
در این حالت شما سئوی سایت خود را در دست دارید. به این ترتیب ترافیک بیشتری را به سایت جذب میکنید. دیگر نیاز به صرف هزینههای سرسامآور برای مشاوره سئو یا ارتقای رتبه سایت نخواهی داشت. ریش و قیچی دست شما خواهد بود.
حرف آخر
سعی کردم که در این مقاله به مهمترین مهارتهای یک کارشناس سئو اشاره کنم. البتّه این مقاله هنوز هم میتواند ادامه داشته باشد که سعی میکنم در روزهای آینده بیشتر در مورد این قضیه صحبت کنم.
سئو کار کسی است که سکان سایت را در دست دارد و آن را به سمت رتبه های برتر گوگل هدایت می کند. اگر از دانش سئوی خوبی برخوردار باشید، میتوانید نتایج درخشانی را برای سایت به ارمغان بیاورید. در این حالت مرتبطترین محتوا را با توجه به نیاز کاربر در اختیار او میگذارید. این کار شما را در ادامه روند یاری میکند.
با سئو اصول لینک سازی و جلب رضایت کاربران را در سایت به بهترین شکل پیاده سازی میکنید. این همان نکته ای است که یک سایت را در صدر فهرست نتایج مینشاند.
نیاز کاربران را بشناسید و با بازاریابی درست و رعایت الگوریتمهای موردنظر گوگل خود را به عنوان سایتی ارزشمند و پرمحتوا به کاربر معرفی کنید. این کار نتایج بینظیری را برای سایت دربر خواهد داشت. صبور باشید و دست از یادگیری نکشید. دنیای سئو مدام در حال تغییر و تحول است. برای بهترین بودن باید به روزترین باشید.
اطلاعات خود را درباره سئو افزایش دهید و هرگز یادگیری را رها نکنید. سئو کارانِ بزرگ دنیا را دنبال کنید و همواره در همایشهای مربوط به سئو حضور پیدا کنید. به این ترتیب همواره در جریان تازههای دنیای سئو خواهید بود.
خوشحال میشویم که در بخش نظرات پایین همین مقاله مطرح کنید.
سلام خسته نباشید
خیلی مقاله کامل و مفیدی بود.
برای ما که دنبال یک متخصص سئو هستیم، کاملا متوجّه شدیم که یک کارشناس سئو کیست و چه وظایفی دارد.
البته این رو هم بگم خیلی خیلی کارشناس خوب سئو کمه متاسفانه 🙂
سلام و درود بر شما
خوشحالم که براتون مفید بود این مقاله 🙂
بله کارشناس سئو یا متخصص واقعی سئو واقعا خیلی کم هست متاسفانه، اما کم است 🙂
سلام
من خیلی علاقه به بحث سئو دارم و می دانم که اگر کسی به خوبی سایت خود را سئو کند می تواند درآمدهای بی نظیری را برای خود ایجاد کند.
با خواندن این مقاله کاملا متوجه شدم که یک متخصص سئو باید چه مهارت هایی داشته باشد.
ممنون از شما
سلام دوست عزیز
خوشحالم که این مقاله براتون مفید بود
دقیقاً درسته یک کارشناس سئو اگر به درستی در مسیر سئو تجربه کسب کند، قطعا به درآمدهای قابل توجهی خواهد رسید.
واقعا سئو نیاز به یک متخصص سئو دارد.
سلام و خسته نباشید
من تازه فهمیدم کارشناس سئو کیست 🙂
ممنون
سلام و احترام:
خوب خدارو شکر که متوجّه شدید 🙂
سلام
ببخشید من خیلی دوست دارم یک کارشناس سئو بشم اما نمی دونم باید چطور سئو رو یاد بگیرم. میشه راهنمایی کنید ؟