سایت مپ یا نقشه سایت چیست + آموزش ساخت sitemap

سایت مپ یا نقشه سایت چیست + آموزش ساخت sitemap

سایت مپ یا نقشه سایت (sitemap) یکی از فایل های اصلی در مسیر سئو سایت شما به حساب می آید. در این مقاله می خواهیم با هم بررسی کنیم که سایت مپ یا نقشه سایت چیست و چه کاربردی دارد.

بسیار خوب، از نام سایت مپ مشخص است که با یک نقشه راه طرف حساب هستیم. امّا داستان اینجاست که نقشه سایت دقیقاً مثل یک تابلو راهنما برای ربات های گوگل و البته کاربران وبسایت عمل می کند. در ادامه متوجّه خواهیم شد که ما چند نوع نقشه سایت داریم و چطور می توانیم از آن برای خزش بهتر ربات های گوگل استفاده کنیم.

نقشه سایت یا سایت مپ چیست؟

نقشه سایت (sitemap) فایلی است که در فرمت XML یا HTML ساخته می شود. نسخه XML سایت مپ برای موتورهای جست و جو ساخته می شود و نسخه HTML آن بیشتر برای کاربران وبسایت ساخته و ارائه می شود.

ربات های موتورهای جست و جو همچون گوگل، زمانی که به فایلِ نقشه سایت سر می زنند متوجّه خواهند شد که چه محتوایی در وبسایت شما وجود دارد. در واقع نقشه سایت برای ربات ها و خزنده های گوگل دقیقاً نقش چراغ راهنما را بازی خواهد کرد و Crawl خزنده ها را بر روی سایت شما بسیار ساده تر خواهد کرد و باعث خواهد شد تا وبسایت شما خیلی بهتر به ربات های گوگل شناسانده شود.

آشنایی با انواع سایت مپ و کاربرد هر کدام

نقشه سایت فقط برای ربات ها ساخته نشده بلکه در بسیاری از مواقع کاربران و بازدیدکنندگان وبسایت ما، با رصد و بررسی نقشه سایت HTML متوجه خواهند شد که کدام بخش از وبسایت ما برایشان مفید تر است و آن را زودتر به مقصد و صفحه مورد نظر هدایت خواهد کرد.

نقشه سایت XML چیست؟

نقشه سایت XML یک فرمت تحت وب است که تمام محتوای وب سایت شما را در قالب XML لیست می کند، بنابراین موتورهای جستجو مانند گوگل به راحتی می توانند محتوای صفحات وبسایت شما را کشف و خزش کنند.

وجود نقشه سایت XML بر روی وبسایت شما می تواند کار را برای ربات های گوگل ساده تر کند و فرآیند خزش و ایندکس صفحات را به مراتب ساده تر کند. در اوایل دهه ۲۰۰۰، وب سایت ها پیوندی با عنوان “نقشه سایت” در صفحات اصلی خود داشتند. این صفحه معمولاً حاوی لیستی از تمام صفحات آن وب سایت است. امروزه در کنار نقشه های سایت HTMLدر قالب، نقشه سایت در قالب XML هم منتشر می شوند که برای  موتورهای جستجو ساخته می شوند.

در واقع، نقشه سایت XML راهی است که صاحبان وب سایت می توانند در مورد تمام صفحاتی که در وب سایت آنها وجود دارد به موتورهای جستجو بگویند. همچنین به موتورهای جستجو می گوید که کدام پیوندها در وب سایت شما از دیگران برای شما بیشتر اهعمیت دارد و تعداد دفعات بروزرسانی وب سایت شما چیست.

در تصویر زیر نمونه ای از نقشه سایت XML را مشاهده می کنید.

نمونه نقشه سایت xml

اگرچه نقشه های سایت XML به طور مستقیم باعث افزایش رتبه شما در موتور جستجو نمی شوند، اما به موتورهای جستجو این امکان را می دهد تا وب سایت شما را بهتر جستجو کنند. این بدان معنی است که آنها می توانند محتوای بیشتری پیدا کنند و شروع به نشان دادن آن در نتایج کنند، در نتیجه ترافیک جستجو بیشتر و رتبه بندی سئو بهبود می یابد.

چرا به نقشه سایت XML نیاز دارید؟

نقشه های سایت از نظر بهینه سازی موتور جستجو (SEO) بسیار مهم هستند. شاید تنها با ساخت نقشه سایت تاثیری در رتبه بندی نتایج ایجاد نشود اما این امر به شما در Crawl و ایندکس شدن صفحات بسیار کمک میکند.

نقشه های سایت به همان اندازه برای وب سایت های معروف تاسیس شده نیز مهم هستند. آنها به شما این امکان را می دهند که مشخص کنید کدام قسمت از وب سایت های شما از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، کدام قسمت ها بیشتر به روز می شوند و غیره، بنابراین موتورهای جستجو می توانند متناسب با آن از محتوای شما بازدید کرده و صفحات سایت شما را با سرعت بالاتری برسی و ذخیره کنند.

اهمیّت نقشه سایت (Sitemap) در سئو و بهینه سازی

در اینجا یک سوال مطرح می شود که اصلاً نقش سایت مپ در سئو چیست؟

پاسخ آن بسیار ساده است. دلیلش این است که شما با راه اندازی نقشه سایت، کار را برای موتورهای جست و جو ساده تر خواهید کرد و ربات های گوگل با درک بسیار بیشتری نسبت به وبسایت شما شروع به خزش صفحات مختلف می کنند و آن ها را کرول و ایندکس خواهد کرد.

بنابراین می توان گفت که راه اندازی سایت مپ و معرفی آن به گوگل، قطعاً می تواند فرآیند سئو سایت شما را سریع تر کند و باعث شود تا ربات ها سریع تر صفحات سایت شما را بررسی و ایندکس نمایند.

آشنایی با ساختار نقشه سایت XML

شما می توانید در وبسایت Schema.org پروتکل های سایت مپ با فرمت XML را مشاهده کنید. اما در ادامه بخش های اصلی سایت مپ با فرمت xml را بررسی خواهیم کرد.

یک نمونه از سایت مپ را با هم بررسی می کنیم:

ساخت سایت مپ یا نقشه سایت

اما در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد که اجزاء اصلی تشکیل دهنده سایت مپ به زبان xml چیست و هر کدام از تگ ها چه معنا و مفهومی برای ربات های گوگل دارند:

تگوضعیتتوضیحات
xmlضروریدو مورد زیر به عنوان مقدار لازم است:
version="1.0"
encoding="UTF-8"
urlsetضروریاین تگ در ابتدا آغاز و در انتها هم بسته می شود.
urlضروریاین تگ، به عنوان تگ اصلی برای همه آدرسها استفاده می شود و بقیه تگ ها درون تگ url قرار گرفته می شود.
locضروریدر این تگ، آدرس دقیق صفحات وبسایت شما قرار خواهد گرفت.
lastmodاختیاریتاریخ آخرین به روزرسانی صفحه مورد نظر است که به فرمت YYYY-MM-DD نوشته خواهد شد.
changefreqاختیاریاین تگ مشخص می کند که هر چند وقت یکبار محتوای این صفحه به روزرسانی می شود.
priorityاختیاریاین تگ مشخص میزان اولویت یک صفحه نسبت به سایر صفحات را مشخص خواهد کرد و مقدار بین ۰ تا ۱ دارند و به صورت پیش فرض عدد ۰.۵ به عنوان مقدار قرار داده می شود.

انواع نقشه سایت با فرمت XML

در مواقعی که وبسایت شما تعداد صفحات زیادی داشته باشد، خیلی بهتر می شود تا با دسته بندی این صفحات، درک نوع محتوای صفحه را برای ربات های گوگل ساده تر کنیم. این محتوا می تواند، شامل تصاویر، ویدیوها و … باشد.

Index Sitemap

نقشه سایت Index صفحه دسته بندی و فهرست آدرس های URL صفحات وبسایت ما هست که ما معمولاً آدرس این صفحه را به گوگل معرفی می کنیم و ربات ها با سر زدن به این صفحه، می توانند از فهرست پست های ما با خبر شوند.

این تصویر یک نمونه از index sitemap html ساخته شده توسط افزونه یواست در وردپرس است:

نقشه سایت xml

Video XML Sitemaps

نقشه XML ویدیویی راه بسیار عالی برای مدیریت ویدیوها برای ربات های گوگل است. اینکه کدام ویدیوها قابل دسترس برای کاربران باشد و به طور کلی مدیریت ایندکس ویدیوها برای ربات های گوگل به خصوص در زمانی که تعداد ویدیوها بسیار بالاست، بسیار ساده تر خواهد شد. اطلاعات بیشتر درباره سایت مپ ویدیویی را می توانید از منبع Video sitemap گوگل به دست آورید.

Images XML Sitemaps

نقشه سایت Image XML به مارکترها کمک خواهد کرد تا یک فهرست سازمان یافته و قابل جست و جو از تصاویر در وبسایت خود ایجاد کنند. این امکان سازماندهی بهتر محتوا را ایجاد خواهد کرد و امکان دسترسی آسان تر به محتواهای تصویری را  برای ربات های گوگل ایجاد خواد کرد. شما می توانید اطلاعات بیشتر درباره نقشه سایت برای تصاویر را از منبع  image sitemap سایت گوگل سرچ کنسول دنبال کنید.

نقشه سایت HTML راهنمایی برای کاربران

امّا در مقابلِ سایت مپ به فرمت XML، نقشه سایت با فرمت HTML وجود دارد. همانطوری که گفتیم فرمت XML برای خزش (Crawl) بهتر ربات های گوگل و سایر موتورهای جست و جو در وبسایت ما می باشد امّا وبسایت ما تنها برای ربات ها ساخته نشده !

اصل و اساس وبسایت و محتوای درون آن برای انسان ها طراحی شده و این بازدیدکنندگان وبسایت ما هستند که به رشد وبسایت ما کمک خواهند کرد و اگر نه سایت بدون بازدید همانند مغازه ای در وسط بیابان است !

برای همین ساخت نقشه سایت HTML هم می تواند مسیر گشت و گذار در وبسایت شما را برایشان ساده تر کند و این سادگی می تواند تجربه کاربری بسیار بهتری را برای آن ها ایجاد کند.

در تصویر زیر یک نمونه از نقشه سایت HTML را در وبسایت Apple می بینید.

نقشه HTML سایت apple

چگونه یک نقشه سایت (سایت مپ) بسازیم ؟

امّا رسیدیم به بخشی که می خواهیم به شما همراهان عزیز آموزش دهیم که چطور یک سایت مپ یا نقشه سایت بسازیم؟ این موضوع بستگی دارد که شما از چه سیستم مدیریت محتوایی برای وبسایت خود استفاده می کنید؟

جوملا، وردپرس، دروپال یا … در ادامه می خواهیم برای این سیستم های مدیریت محتوا نقشه ساخت sitemap را به شما آموزش دهیم.

نحوه ساخت نقشه سایت (sitemap) در وردپرس؟

روش های مختلفی برای ایجاد یک نقشه سایت XML در وردپرس وجود دارد. ما سه روش محبوب برای ایجاد نقشه سایت XML در وردپرس را به شما نشان خواهیم داد و شما می توانید یکی از روش های مناسب برای شما را انتخاب کنید.

  • ایجاد نقشه سایت بدون پلاگین و افزونه
  • ایجاد نقشه سایت با استفاده از افزونه All in One SEO
  • ایجاد نقشه سایت با استفاده از افزونه Yoast SEO

روش اول: ایجاد نقشه سایت بدون پلاگین و افزونه

این روش از نظر ویژگی ها بسیار اساسی و محدود است. تا سال ۲۰۲۰، وردپرس نقشه سایت داخلی نداشت. با این حال در وردپرس ۵٫۵، آنها یک ویژگی اساسی نقشه سایت XML را منتشر کردند.

با این کار می توانید بدون استفاده از افزونه، به صورت خودکار یک نقشه سایت XML در وردپرس ایجاد کنید. می توانید wp-sitemap.xml را در انتهای نام دامنه خود اضافه کنید و وردپرس نقشه سایت پیش فرض XML را به شما نشان می دهد.

این ویژگی نقشه سایت XML به وردپرس اضافه شد تا مطمئن شوید وب سایت جدید وردپرس مزایای SEO نقشه سایت XML را از دست نمی دهد. با این حال، بسیار انعطاف پذیر نیست و شما نمی توانید به راحتی کنترل کنید چه چیزی را اضافه کنید یا از نقشه سایت XML خود حذف کنید.

روش دوم ایجاد نقشه سایت XML در وردپرس با استفاده از All in One SEO

ساده ترین راه برای ایجاد نقشه سایت XML در وردپرس استفاده از افزونه All in One SEO برای وردپرس است. این افزونه، یکی از بهترین افزونه سئو WordPress است که به شما مجموعه ای گسترده از ابزارها را جهت بهینه سازی پست های وبلاگ خود برای سئو به شما ارائه می دهد. ابتدا باید افزونه All in One SEO را نصب و فعال کنید.

  • پس از فعال شدن ، برای بررسی تنظیمات نقشه سایت ، به صفحه All in One SEO »Sitemaps بروید.
  • به طور پیش فرض All in One SEO ویژگی نقشه سایت را برای شما فعال کرده و جایگزین نقشه سایت اصلی وردپرس می شود.
  • می توانید بر روی دکمه ‘Open Sitemap’ کلیک کنید تا پیش نمایش آن را مشاهده کنید تا به نظر برسد. همچنین می توانید نقشه سایت خود را با افزودن “sitemap.xml” به URL مانند www.example.com/sitemap.xml مشاهده کنید.

می توانید تنظیمات نقشه سایت را برای کنترل مواردی که می خواهید در نقشه سایت XML خود قرار دهید، تنظیم کنید. به سادگی به قسمت تنظیمات نقشه سایت بروید.

این بخش گزینه هایی برای مدیریت نمایه های نقشه سایت، شامل یا حذف انواع پست ها، طبقه بندی ها (دسته ها و برچسب ها) به شما می دهد. همچنین می توانید نقشه های سایت XML را برای بایگانی های مبتنی بر تاریخ و بایگانی های نویسنده فعال کنید. به طور کلی، All in One SEO یکی از بهترین افزونه های وردپرس است زیرا تمام قابلیت های انعطاف پذیری و قدرتمند را با قیمت بسیار مقرون به صرفه به شما می دهد.

افزونه all in one seo

روش سوم ایجاد نقشه سایت XML در وردپرس با استفاده از Yoast SEO

اگر از افزونه یواست سئو (Yoast SEO) به عنوان ابزار بهینه سازی سئو سایت وردپرسی خود استفاده می کنید، باید بدانید که به طور خودکار این افزونه نقشه سایت XML را برای شما فعال می سازد. اما اگر فرد مبتدی هستید و یا قصد دارید تا از فعال بودن نقشه سایت خود مطمئن شوید، مراحل زیر را طی نمایید:

  • ابتدا افزونه یواست سئو را فعال نمایید.
  • به قسمت عمومی این افزونه بروید.
  • در پایین صفحه گزینه XML sitemap قرار دارد که اگر خاموش است می توانید به راحتی روشن نمایید.
  • سپس به روی گزینه ذخیره تغییرات کلیک نمایید.

برای تایید اینکه یواست سئو یک نقشه سایت XML ایجاد کرده است، می توانید بر روی نماد علامت سوال در کنار گزینه XML Sitemap در صفحه کلیک کنید. پس از آن، بر روی پیوند “مشاهده نقشه سایت XML” کلیک کنید تا نقشه سایت XML خود را که توسط این افزونه ایجاد شده است مشاهده کنید.

همچنین می توانید با اضافه کردن sitemap_index.xml در انتهای آدرس وب سایت خود، نقشه سایت XML خود را پیدا کنید. مثلا: https://www.example.com/sitemap_index.xml

افزونه یواست سئو نقشه سایت های مختلفی را برای انواع مختلف محتوا ایجاد می کند. به طور پیش فرض، نقشه سایت برای پست ها، صفحات، نویسنده و دسته ها ایجاد می کند.

راه اندازی سایت مپ با یواست وردپرس

اما در ادامه به کمک ابزارهای زیر می توانید در سیستم های مدیریت محتوایی چون وردپرس،دروپال، جوملا و مجنتو نقشه وبسایت خود را راه اندازی کنید:

راه اندازی نقشه سایت در وردرپرس به کمک افزونه های زیر:

راه اندازی نقشه سایت در جوملا:

راه اندازی نقشه سایت در مجنتو

نحوه تولید نقشه سایت Static

از بین روش های داینامیک و اتوماتیک ساخت نقشه سایت یا سایت مپ، روش های استاتیک نیز وجود دارد. امّا باید توجه داشته باشیم که روش های ساخت سایت مپ به صورت استاتیک تنها برای وبسایت هایی با تعداد صفحات پایین (نهایتا ۲۰ صفحه) توصیه می شود و اگر وبسایت شما صفحات بیشتری داشته باشد، ساخت سایت مپ به صورت دستی، کار بسیار طاقت فرسایی است.

امّا شما می توانید به کمک Sitemap Generator ها نقشه سایت خود را بسازید:

  • XML-sitemaps.com
  • org
  • com

نحوه معرفی نقشه سایت XML به گوگل

موتورهای جستجو در یافتن نقشه سایت کاملاً هوشمند هستند. هر زمان محتوای جدیدی منتشر می کنید ، یک پینگ برای Google و Bing ارسال می شود تا آنها را در مورد تغییرات نقشه سایت شما مطلع کند.با این حال، برای اطمینان از یافتن موتورهای جستجو به شما پیشنهاد میکنیم نقشه سایت را به صورت دستی ارسال کنید.

ارسال نقشه سایت XML به گوگل به صورت دستی

گوگل سرچ کنسول ابزاری رایگان است که توسط گوگل ارائه می شود تا به دارندگان وب سایت کمک کند حضور سایت خود را در نتایج جستجوی گوگل کنترل و حفظ کنند. افزودن نقشه سایت به گوگل سرچ کنسول به شما کمک می کند تا محتوای شما را سریعتر کراول و ایندکس کند حتی اگر سایت شما یک سایت تازه تاسیس باشد.

ابتدا باید به وب سایت Google Search Console مراجعه کنید و وارد حساب کاربری خود شوید. بعد از ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول، از منو سمت چپ وارد قسمت Sitemap شوید. حالا باید قسمت آخر URL نقشه سایت خود را در بخش “افزودن نقشه سایت جدید” اضافه کنید و روی دکمه ارسال کلیک کنید.

اکنون گوگل آدرس نقشه سایت شما را به کنسول جستجوی گوگل شما اضافه می کند. برای جستجو و تایید نقشه سایت شما مدتی طول خواهد کشید. پس از مدتی، شما می توانید آمار اولیه نقشه سایت را مشاهده کنید.

این اطلاعات شامل تعداد پیوندهایی است که گوگل در نقشه سایت شما پیدا کرده، تعداد زیادی از آنها ایندکس شده است، نسبت تصاویر به صفحات وب و موارد دیگر.

معرفی نقشه سایت به گوگل سرچ کنسول

ارسال نقشه سایت XML به موتور جستجو بینگ bing

شما می توانید علاوه بر اینکه سایت خود را برای موتور جستجوی گوگل بهینه می کنید، برای دیگر موتورهای جستجو از جمله بینگ، نیز بهینه نماید. لازمه این کار در ابتدا این می باشد که نقشه سایت خود را در این جستجوگر نیز ثبت نمایید. موتور جستجو بینگ مانند گوگل، یک کنسول جستجو دارد که می توانید آمار سایت خود را ببینید.

حال اگر قصد دارید تا به صورت دستی نقشه سایت خود را در موتور جستجوی Bing ثبت نمایید در ابتدا وارد حساب کاربری خود در ابزار Bing Webmaster Tools شوید. اگر سایت خود را در این ابزار ثبت نکرده اید می توانید مانند ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل، سایت خود را نیز در این کنسول بینگ نیز ثبت نمایید.

برای افزودن نقشه سایت خود به Bing، باید به وب سایت Bing Webmaster Tools مراجعه کنید. در اینجا، دو گزینه برای افزودن سایت خود خواهید دید. شما می توانید سایت خود را از Google Search Console وارد کنید یا آن را به صورت دستی اضافه کنید. حالا کافیست وارد قسمت sitemap شوید و مانند ثبت سایت مپ در سرچ کنسول، نقشه سایت خود را نیز در بینگ ثبت نمایید.

استفاده از نقشه های سایت XML برای رشد وب سایت

اکنون که نقشه سایت XML را در گوگل ثبت کرده اید بیایید نگاهی به نحوه استفاده از آن برای وب سایت خود بیندازیم. ابتدا باید به خاطر داشته باشید که نقشه سایت XML رتبه شما را در نتایج جستجوی شما را بهبود نمی بخشد اما وجود نقشه سایت به خزنده های گوگل کمک میکند تا سریعتر سایت و محتواهای سایت شما را شناسایی و سپس کراول و ایندکس کنند. این امر باعث می شود تا محتوای سایت شما زودتر و سریعتر در گوگل ثبت شود. در این حالت متوجه اهمیت ثبت نقشه سایت خود خواهید شد.

سخن پایانی

ما در این مقاله به شما عزیزان روش های تهیه نقشه سایت (sitemap) را گفتیم و بررسی کردیم که چگونه میتوانید به صورت دستی یک سایت مپ را به گوگل معرفی نمایید. همچنین در ادامه به شما از اهمیت ثبت و داشتن نقشه سایت گفتیم، وجود نقشه سایت به طور مستقیم که نه اما به صورت غیر مستقیم تاثیر بسزایی در بهبود و رتبه بندی سایت شما خواهد گذاشت. امیدواریم که این مقاله نیز مانند دیگر مقالات برای شما مفید بوده باشد.

 

۵/۵ - (۷ امتیاز)

حرفه خود را با برنامه نویسی تحت وب آغاز کردم و رفته رفته با مباحث دیجیتال مارکتینگ آشنا شدم و در مسیر تحلیل انواع وب‌سایت‌ها،سئو و بازاریابی اینترنتی قرار گرفتم. مجلّه آموزشی مسیر سئو را با علاقه فراوان و برای کمک به رشد کسب‌وکارها در فضای دیجیتال راه اندازی کردم.

عضویت

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات ما در ایمیل خود مطلع شوید، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

[mailpoet_form id="1"]

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند

مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *